Op zondagmiddag 12 december 2021 trekt de ‘paterskèr’ weer door Panningen. Daarmee wordt een traditie herdacht die 100 jaar geleden begon met een preek in de kerk van Panningen. Tot in de jaren 1970 trokken ieder najaar jonge boeren met paard en wagen door de straten van de voormalige gemeente Helden om aardappelen en ander voedsel op te halen voor de paters Lazaristen.

Het heeft te maken met de geschiedenis van het Missiehuis in Panningen. In 1903 komen de paters Lazaristen naar Panningen. De eerste jaren wordt het klooster ondersteund vanuit het moederhuis in Frankrijk. Naderhand wordt het klooster zelfstandig en moeten de paters en de seminaristen hun eigen boontjes doppen. De toenmalige pastoor van Panningen merkt dat de mensen in het klooster nauwelijks te eten hebben. In 1921 nodigt hij overste Hubert Meuffels uit om op een zondag in de kerk te komen vertellen hoe hoog de nood is in het missiehuis. De zondag daarop wordt 2600 gulden opgehaald. Een zeer hoog bedrag voor die tijd. Deze gebeurtenis van 100 jaar geleden is het begin geweest van een jaarlijkse tocht van de ‘paterskèr’ waarmee aardappelen en ander voedsel werd opgehaald voor ‘oos Paters’.

Ter herinnering aan deze gebeurtenis trekt zondagmiddag 12 december opnieuw een ‘paterskèr’ door Panningen. Het is een mooie wagen die getrokken wordt door twee fraai uitgedoste paarden en die begeleid wordt door enkele muzikanten.

Dit keer haalt de paterskèr voedsel op voor de voedselbank van Peel en Maas. De mensen die langs de route wonen krijgen een brief in de bus waarin ze worden uitgenodigd om houdbare voedselproducten naar de paterskèr te brengen. Andere mensen kunnen tussen 14.30 en 15.30 uur producten naar een verzamelplaats brengen bij de kerk van Panningen.

Over de preek van overste Meuffels, de paterskèr en andere activiteiten voor ‘oos paters’ is een speciale editie van het historisch tijdschrift De Moennik samengesteld. Mensen die voedsel afgeven bij de paterskèr of bij de kerk van Panningen krijgen als dank een exemplaar van dit fraaie tijdschrift.

Het opgehaalde voedsel wordt in ontvangst genomen door de huidige overste van het Missiehuis, die het doorgeeft aan de voedselbank van Peel en Maas.

Categories:

2 Responses

 1. Wij wonen in de schoolstraat, en hebben een brief gehad, maar geen Paterkér gezien.
  Ik heb nog het een en ander klaar staan. Waar kan ik dit nu kwijt?

 2. Wat n geweldig initiatief om met de patersker voedsel op te halen voor de voedselbank!!!
  Alle lof voor alle vrijwilligers die zich hier voor in hebben gezet!!!
  Het enige minpuntje was dat, waarschijnlijk door t weer, de kér razendsnel voorbij schoot, waardoor r mensen waren die nog naar buiten moesten komen terwijl de kér alweer de hoek om ging…..vooral voor de ouderen onder ons ging t ietsiepietsie te snel.
  Voor de beleving was t ws leuker geweest om t ook echt aan de kér af te kunnen geven, ipv t snel “af te “gooien”…….

  Hopelijk zetten jullie dit mooie initiatief voort en zullen we volgend jaar graag klaar staan om ook dan weer ons steentje bij te dragen aan de kér……
  Groetjes Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lazaristen Kapel