Wist u dat ook in de gemeente Peel en Maas een heuse grafkelder aanwezig is? Tot 1966 is deze gebruikt voor bijzettingen.
Nu doemen bij u wellicht beelden op van de grafkelder van de Oranjes in Delft of misschien heeft u ooit de vierings-crypte van de Servaaskerk bezocht, enzovoorts. In feite heeft bijna elke kathedraal een of andere vorm van een grafkapel. Vaak is dit een imposant, groots – en vooral koel – gebeuren, voorzien van imposante, natuurstenen gewelven en meestal gesitueerd onder het verhoogde priesterkoor van de kathedraal. U gaat daar niet ‘effe’ naar binnen… u daalt af naar de wereld van de doden, vaak omgeven door alle pracht en praal; alles duidelijk gericht op het maken van een overrompelende indruk op de bezoekers.
Tja, dan moeten we u toch ietwat teleurstellen, want de opzet van de grafkelder in Panningen is de eenvoud zelf, maar misschien juist daardoor zo opzienbarend. Het is een stilte-plek voor de doden van en voor de Lazaristen, zonder opsmuk en zonder een gevoel van grootsheid op te willen roepen. In het schijnsel van enkel lampje ziet u een ongelofelijke ruimte van eenvoud.
Deze begraafplaats vormt deel van het klooster der Lazaristen te Panningen en is al heel bijzonder door haar situering in de gebouwelijke omgeving. Deze grafkelder is deels gelegen onder de grafkapel en deels gebouwd onder de sacristie van de kapel. Er is geen grootse entree, maar slechts een stalen luik dat toegang geeft tot een betonnen trap. De grafkelder is indertijd gemaakt in beton, door plaatselijke aannemers, met de toen gebruikelijke bouwtechnieken. Op sommige plaatsen zie je nog delen van kranten zitten, die dienden als ‘losmiddel’ in de bekistingen ! Het dateren van de bouw van deze kelder is dus geen probleem!
Bezoek bij gelegenheid deze unieke, sobere ruimte. Neem wel een zaklampje mee en kijk eens naar de genoemde resten van de ‘blèdjes’ en u weet wanneer deze grafkelder is gebouwd! Telt u de graven en probeert u de inscripties te lezen.